Scarus caudofasciatus (Günther, 1862)
Redbarred parrotfish
photo by Randall, J.E.

Family:  Scaridae (Parrotfishes), subfamily: Scarinae
Max. size:  50 cm TL (male/unsexed); max.weight: 1,600.0 g
Environment:  reef-associated; depth range 8 - 40 m, non-migratory
Distribution:  Western Indian Ocean: Red Sea to South Africa. Presence in Somalia to be confirmed (Ref. 30573).
Diagnosis:   
Biology:  Inhabits steep outer reef slopes (Ref. 9710). Solitary and wary species (Ref. 9710). Caught with nets and other kinds of artisanal gear. Mainly sold fresh.
IUCN Red List Status: Least Concern (LC); Date assessed: 17 September 2009 Ref. (119314)
Threat to humans:  harmless
Country info:   
 

Entered by: Sa-a, Pascualita - 21.04.93
Modified by: Garilao, Cristina V. - 12.06.03
Checked by: Luna, Susan M. - 22.08.94

Source and more info: www.fishbase.org. For personal, classroom, and other internal use only. Not for publication.


Page created by Jen, 05.08.02, php script by kbanasihan 06/09/2010 ,  last modified by sortiz, 10/02/17